Om rasen

Opprinnelig fantes det to varianter av denne hunden; en korthåret og en langhåret.

 

Lapsk vallhund ble anerkjent som egen rase i Finland i 1966, samtidig som man forsto at variantene var såvidt forskjellige at man alt i 1970 bestemte seg for å dele rasen. Det ga opphavet til finsk lapphund, som skiller seg gjennom å har lengre pels og på noen andre punkter.

Finsk lapphund er tradisjonelt en gjeterhund som samene benyttet til å vokte reinsdyr-flokken med, spesielt mot ulv og bjørn. Hvor gammel den er vet man ikke, men det har en rekke ganger vært antydet at den var en direkte etterkommer av den opprinnelige lapphunden. Ifølge den finske kennelklubben var finsk lapphund den 5. mest populære rasen i Finland i 2008. 

Bruksområde

Finsk lapphund er en utpreget brukshund, som egner seg ypperlig som gjeterhund i utmark. Den har stor arbeidskapasitet og tåler godt nordiske klimaforhold.

Rasen er også en utmerket familiehund og kan godt benyttes i en rekke former for hundesport.

Lynne og væremåte

Finsk lapphund er en energisk og meget modig hund, men også en rolig, avbalansert og trivelig hund. Den er ingen vokterhund da den er veldig sosial og glad i mennesker. Den trenger mosjon og aktivisering, trives vanligvis best når den kan være mye ute.  Rasen er veldig lærenem og aktiv. Den er snill overfor barn og dyr. Dette er generelt, finnlappen har mye personlighet og variabler individuelt.
 

Finsk Lapphund er en sunn rase. I forhold til lengden trenger den forholdsvis lite pelsstell. På sommeren er det svært viktig at de har tilgang til skygge og kaldt vann.